Chiar dacă a existat și există un dialog între președintele SUA Joe Biden și omologul său, Vladmir Putin, situația rămâne la fel de tensionată în criza ruso-ucraineană, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis un mesaj tranșant și, totodată, alarmant.
Astfel de discuții la cel mai înalt nivel pot fi încadrate la capitolul „plusuri”, este concluzia care poate fi trasă după declarațiile făcute de Dmitri Peskov. Cu doar câțiva ani în urmă, a mai spus Peskov astfel de dialoguri nu existau, așa că se poate discuta despre un pas înainte.
Dar există, totuși, ”jumătatea goală a paharului”, a mai punctat purtătorul de cuvânt, iar relațiile bilaterale dintre SUA și Rusia se află ”într-un punct foarte scăzut”
„Șefii celor două state sunt în dialog, există dialog și pe alte fronturi. Este un plus, pentru că, după cum știți, în urmă cu câțiva ani, exista zero dialog, nu existau astfel de contacte. Însă, din păcate, despre restul relațiilor bilaterale se poate vorbi doar negativ. Suntem într-un punct foarte, foarte scăzut. Relațiile sunt, de fapt, la pământ”, a spus Peskov, potrivit agenției ruse de presă RIA.
Referindu-se la eventualele sancțiuni care l-ar viza chiar și pe președintele Vladimir Putin, în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, Dmitri Peskov a declarat că „sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită”.
O astfel de propunerea senatorilor democrați americani „nu contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuţiilor” dintre Rusia și Occident, subiectul principal fiind detensionarea crizei de la granița dintre Ucraina și Rusia.
Potrivit proiectului prezentat în Senatul SUA, în cazul în care președintele Joe Biden va decide că Rusia a contribuit la escaladarea situației din Ucraina pentru schimbarea puterii de la Kiev sau pentru ocuparea acestei țări, vor fi adoptate sancțiuni față de cel puțin trei bănci rusești, precum și față de președintele Rusiei, premierul Rusiei, ministrul rus de Externe și conducerea Ministerului Apărării al Rusiei.
În urma unei astfel de decizii tranșante, cei vizați de aceste sancțiuni nu vor mai putea intra pe teritoriul SUA, iar averile lor din Statele Unite ar urma să fie sechestrate.
De altfel, și ambasada Rusiei la Washington a precizat că nu va face pași înapoi în fața unor astfel de sancțiuni.
Tensiunile din ultimele luni nici nu ar fi alimentate de la Moscova, au transmis oficiali ai ambasadei, ci de peste Ocean. Totodată, a fost reiterată și hotărârea Moscovei de a nu „bate în retragere” în fața amenințărilor cu sancțiuni. Reacția ambasadei Rusieia survenit unui mesaj postat pe Twitter al diplomaţiei americane, Moscova fiind acuzată că a „invadat” Ucraina în 2014 şi a anexat peninsula Crimeea.
„Washingtonul şi nu Moscova este cel care alimentează tensiunile. Nu vom bate în retragere la ameninţările cu sancţiuni americane”, a transmis ambasada Federaţiei Ruse la Washington.
Citește și: